Bu Blogda Ara

3 Temmuz 2014 Perşembe

ASTROLOJİ, MİTOLOJİ VE YILDIZLAR.(JUPİTER)

Yay Burcu-yöneticisi jupiter

ASTROLOJİ, MİTOLOJİ VE YILDIZLAR <>Jüpiter,Yay<>


                Bu gezegen oldukça büyük bir magnetik alana sahiptir. 16 uydusu vardır. Bu çekim gücü yüzünden en çok uydu da onun emrindedir. Uydularının bazılarının Güneş'in çekim alanına yakalanan küçük gezegenler olduğu sanılmaktadır. Truva Gurupları adı ile anılan iki küçük gezegen gurubu Jüpiter'in çekim gücü sayesinde bulundukları yerde durmaktadırlar. Kuyruklu yıldızları yörüngesinden saptırıp, Güneş'e yaklaştıran da Jüpiter'dir.                
    Roma Tanrılarının en büyüğünün adı ile anıyoruz onu. İnanırmısınız, diğer gezegenler bir araya geldiğinde ulu Jüpiter'in büyüklüğüne erişemezler. Gerek çapı, gerekse kütlesi ile Güneş Sisteminin en büyüğüdür. Oluştuduğu hidrojen ve helyum gazları ile bir gaz devidir. Ayrıca metan, amonyak, etan,su, karbonmonoksit, asetilen de içeriğinde bulunur.
 Müşteri veya Erendiz adı ile tanıdığımız Jüpiter, Güneş Sisteminin en büyük gezegenidir. Güneşe uzaklığı 5. sıradadır.
                Jüpiter hakkında ilk bilgi sahibi oluşumuz 1970 yılında NASA sayesindedir. 4 büyük uydusuna İo, Europa, Ganymede ve Calistro isimlerini taşır. Bu isimler size Zeus ve Ölümlü Aşkları yazılarımı hatırlamış olmalısınız. Bu uydular Jüpiter ile aynı yönde dönerler. Diğer uyduları ise zıt yönde dönerler. Europa uydusunun gazlı hayat bulundurduğu düşünülmektedir. Buzullar ile kaplı Europa'daki buz çatlakları görümektedir. Bu bizim sıcak bir alt deniz bulundurduğu varsayımlarını da düşündürmektedir.Venüs'den sonra en parlak gezegen de Jüpiter'dir. Üst üste dizili olan karanlık ve aydınlık kuşakları ile görsel şölen tadında bir seyir imkanı sağlamaktadır.
                   Roma Mitolojisi'nde Jüpiter, Yunan Mitolojisi'nde tanrıların en güçlülerinin başında gelen Zeus ile denktir. Etrüks Mitolojisi'nde ise Tinia olarak bi,linir. Jüpiter, Optimus Maximus yani ''En Yüce, En Büyük'' olarak anılır. Bu tanrı Roma Mitolojisinde  kanun ve toplumsal düzenden sorumludur. Romalılarda ataerkil yapı olduğu için Jüpiter baba figürüdür. Hıristiyanlığıda etkileyen bir düşünce olarak adlandırılır. Mezopotamya'da Jüpiter gezegeni, Neberu adı ile anılır. Tanrı Marduk ile bağlantılıdır. Babil'in en büyük tanrısı ve Eski Sümer Tanrısı Enlil'e denk kabul edilmelidir. Asurlularda Aşur'a eşittir. Bu tanrılardan Rab adı ile bahis olunur ve bu unvan Kitab-ı Mukades'e Baal veya Bel diye geçmektedir.
                    Jüpiter, Yunan Mitolojisi'nde Zeus'a eş değer olmuştur. Efsaneleri ve yaşamları arasında bu tanrıların ismi ne olursa olsun bir benzerlik vardır.  Marduk, canavarlar ordusunu alt etmiş, Zeus Titanlar ile savaşmış, Hurrian Gök Tanrısı Teşup zorbası Kumarbi'yi tahttan indirmiş, Zeus ise Kronos'u tahttan indirmiştir. Kısacası bütün mitolojilerde Jüpiter üç aşağı, beş yukarı aynı efsaneler ile anılmıştır.
                   Yerli Argos Tanrıçası, Zeus'un karısı oldu. Eski Tanrılar Hades ve Posoidon, Zeus'un kardeşleridir. Girit ve Trakya Tanrıları Athena, Apollon, Artemis, Ares ve Dionysos ise Zeus'un çocukları olarak bilinir. Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek, yıldırım Zeus'un emrindedir. Gök nesnelerinin uyumu, yeryüzü düzeni, bilgelik Zeus tarafından yönetilir.
                    Tasvirlerde Zeus, orta yaşlı, güçlü, uzun, gür saç ve sakala sahip bir kimlik olarak görülür. Elinde yıldırım demeti turtar, kutsal kuşu kartaldır. Krallık asasını kime verse o kral olur.    
                 Astrolojik haritasında Jüpiter'in gücü ile dünyaya gelen insanlarda hükmedici, emredici kimliğe, güçlü bir iradeye sahiptir. Jüpiter bilgeliği gündelik hayatta gereken türden pratik bilgeliktir. Casanova ile XIV Louisharitalarında Jüpiter-Ay  karesi taşıyan insanlardır. Anais Nin ile J.F.Kennedy'nin doğum haritasında Jüpiter 5. evdedir. Bu durum Jüpiter'in azla yetinmeyen, şölenleri tercih eden, zaaflarına düşkünlüğü ile ilişkilendirilir.
                 Büyük şans, bilgelik, ululuk belirtisi, maddesel kapasitemizin göstergesi, sevecen, müşfik özellikler gösterir, dolgun  Jüpiter.Umutların çıkış yolu, zorluklardan sıyrılmayı temsil eder. Genişleme, büyüme, iyimserlik, cömertlik, yücelik, özgürlük, yeni deneyimler heyecanını getirir. Ama kötü yönü açgözlülük, savurganlık, başkalarının ihtiyacına duyarsızlık ve detaylar konusunda dikkatsizlik de getirebilir.
                    Astrolijide de neşe, bolluk, zevk, zenginlik veren bir güçtür.Astrolojide en büyük yardımcı, en fazla iyilik eden güç sayılır. Dokunduğu her yere bolluk veren, şans gezegenidir. Doğum haritasındaki yerine göre insanı zevk düşkünü yapabilir. Jüpiter, kafanın ve işlerin gelişmesine yardımcı olur. Büyük düşünmemize yardımcı olur.Vücutta karaciğer ve hipofiz bezini yönetir.
                   Yay burcunun yöneticisi ve Balık burcunun yardımcı gezegenidir. Zodrağı 12 senede gezer ve bulunduğu burca sene boyunca şans getirir. Astrolojiyi bir saat olarak kabul edersek Jüpiter akrebi, Satürn ise yelkovandır.  Haritada ki olumsuz açısı veya retro döneminde insana kibirlilik, tembellik, egoizm, obezite, boş vermişlik gibi özellikler vermektedir. Yılda ortalama bir retro hareketi yapar.
                     Yay Burcu insanı kısmetli, şanslı, daima iyi yaşantı sürmek isteyen, sürekli bolluk içerisinde yaşamı sürdürmeyi ister. Eğlenmek, konuşmak, dostlar, aşk oyunları, hayatı matrağa almaya  alışmak ve kabullenmiş bir kimliktir.Çok cömert olduğu için parayı herşeye kolay harcar.
                    Yay burcu takım yıldızı Sagittarius adıyla anılır. Yarı at,  yarı insan olan insan yaratıktır. Centaurların kralı Cherion'u temsil eder. Bu garip görüntülü insanların pek çoğu  zalim olarak bilinir. Bunlar kaba, güvenilmez, vahşi, altadıcı ve çok ,içen insanlardı. Cherion, bu garip yaratıklara sadece dış görüntüde benzerdi. Çünkü o Güneş Tanrısı Apollon ve Ay Tanrısı Artemis tarafından yetiştirilmiştir. Kibar, başkalarını düşünen ve bilge bir kimliktir. Bir çok kral çocuğunun eğitimcisidir. Öğrencilerinin arasında Herkül de vardır. İşte sevgili Herkül sayesinde de gökyüzünde ki yerini edinmiştir.
                   İsterseniz bu mitolojik hikayeyi anlatmaya başlayalım. Herkül yolculuğa çıkmıştır ve çok susar. Cherion'un yanına uğrayıp, ondan içecek birşeyler ister. Cherion evinde Centuarların şarabını saklamaktaydı. Herkül'e bu şarabı sunar ve olan olur. Şarabın kapağının açılması ile o güzelim koku sadece odaya değil, memleketin her yerini, hatta memleketin dışına kadar yayılır. BU kokuyu alan Centeurlar çok kızar. Kokuya doğru hiddet içerisinde hareket ederler ve Herkül ile Cherion'a  saldırırlar. Güçlü Herkül öğretmenini bu savaşa karıştırmaz. Cherion, Herkül'ü izlemekle yetinir. Herkül, Centaurların bir kısmını öldürdü. Öldüremediklerini ise memleketin dışına sürdü. Fakat bu kargaşada Herkül'ün zehirli oklarından biri Cherion'a isabet etmişti. Herkül, bu duruma öyle üzüldü ki Zeus, onu gökyüzüne alarak hep orada yaşamasını sağladı. Bu takım yıldızı, Argonauntlara yolculukları sırasında rehberlik etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder